
Rwany chlebek pomidorowy
Koleżanka zapytała, czy chlebek pomidorowy na sodzie i proszku do pieczenia może upiec na drożdżach. Oczywiście. Idąc dalej tym tropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku.
600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g drożdży instant
1 jajko
3/4 szklanki mleka lub wody (ciepłe)
3 łyżki oleju rzepakowego
120 g miękkiego masła
50 g suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
garść liści świeżej bazylii (lub łyżka suszonej)
1 łyżeczka soli
opcjonalnie ser żółty
Mąkę mieszamy z drożdżami, jajkiem mlekiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W miseczce mieszamy masło, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno pomidory suszone i posiekane liście bazylii, Ja liście kroję nożyczkami, żeby olejki z nich nie wsiąkały w deskę. Jeśli lubicie oliwki, to możecie je również posiekać i dodać do masła; należy je dobrze odsączyć, najlepiej w papierowy ręcznik.
Gdy ciasto już urośnie wałkujemy je – dla ułatwienia wałkowania, możemy podzielić je na mniejsze porcje. Smarujemy masełkiem na całej powierzchni. Kroimy pasy, które następnie składamy jak wachlarz, harmonijkę – fałdujemy. Pofałdowane kawałki układamy w formie obok siebie. Zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut, żeby podrosły. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut. Na wierzch, lub pomiędzy układane kawałki możemy dodać ser żółty.
One thought on “Rwany chlebek pomidorowy”