
Ryż zapiekany z ricottą i śliwkami
Ryż zapiekany ze śliwkami juz zawsze będzie mi się kojarzył z prodiżem, choć nigdy sama prodiża nie używałam. Jednak w moim rodzinnym domu w sezonie na węgierkę, ryż ze śliwkami zapiekany był bardzo często. Dla odmiany od klasyki proponuję dodatek puszystej ricotty.
200 g ryżu
300-400 g śliwek
250 g sera ricotta
1 jajko
pół łyżeczki esencji waniliowej
4-5 łyżek słodziwa
Ryż gotujemy na sypko (1 część ryżu na 1,5 części wody). Śliwki drylujemy, dzielimy na połówki. Białko jaja ubijamy na sztywną masę. Żółtko mieszamy z połową słodziwa i ricottą. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masę serową mieszamy delikatnie z ubitą pianą, wykładamy na ryż. Śliwki układamy na wierzch skórką do góry i posypujemy pozostałą częścią słodziwa.
Pieczemy ok. 25-35 minut w 180 st. C, do czasu, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Z podanych składników wychodzą ok. 4 porcje, 340 kcal każda, B: 12 g, T: 9 g, W: 54 g
Smacznego!
One thought on “Ryż zapiekany z ricottą i śliwkami”