
Sałatka na bogato
z jajkiem, łososiem i mozzarellą
1 porcja:
1 jajko
ok. 30 g wędzonego łososia
1/2 (ok. 60 g) sera mozzarella w kuleczkach
2 garści sałaty
100 g pomidorków koktajlowych
dressing:
sok z 1 limonki lub 1/2 większej cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1,5 łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka pestek słonecznika i dyni
Jajka gotujemy na twardo, a następnie, po obraniu, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki. Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella.
Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy.
Porca ma ok. 460 kcal,
B – 32 g, T – 32 g, W – 13 g
WW – 1,0
WBT – 4,2
IG – 43
ŁG – 2