
Sałatka z bobem i ziemniakami
Sałatka treściwa, z powodzeniem może zostać podana na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ziemniaczki są podsmażone i chrupiące.
1 porcja:
50-70 g ugotowanego bobu
ok. 150 g ugotowanych, młodych ziemniaków
ok. 70 g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól i pieprz czarny, mielony
sok z 1/2 limonki
Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub grubsze plastry. Na patelni podgrzewamy olej, smażymy ziemniaki i bób. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cebulę w pół-talarki. Przekładamy warzywa na talerz. Lekko solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z jajkiem sadzonym lub ugotowanym, choć z sadzonym smakuje zdecydowanie lepiej.
Porcja ma ok. 453 kcal,
B – 22 g, T – 20 g, W – 49 g
WW – 4,0
WBT – 2,7
IG – 71
ŁG – 24
One thought on “Sałatka z bobem i ziemniakami”