
Sałatka z jarmużu
Jarmuż lubię i doceniam. Dietetycznie i kulinarnie.
Dziś zostawiam pomysł na sałatkę.
ok. 200 g jarmużu
2 łyżki suszonej żurawiny
sok z jednej limonki
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
Jarmuż blanszuję w gorącej wodzie razem z żurawiną. W słoiczku mieszam sok z limonki, masło orzechowe i ocet. Dodaję sól i pieprz ziołowy. Jarmuż i żurawinę osuszam, polewam sosem wstrząśniętym, nie mieszanym.
Jest pysznie! Sałatkę można podawać z surowym jarmużem. Jednak ja lubię, gdy jest jędrny, ale nie twardy.
Całość ma ok. 364 kcal
B – 12 g, T – 14 g, W – 53 g
WW – 4,4
WBT – 1,8
IG – 52
ŁG – 23
One thought on “Sałatka z jarmużu”