
Sałatka z kalafiora
2-3 porcje:
240 g ciecierzycy konserwowej, bez zalewy
1 dojrzałe mango
1 mały kalafior, podzielony na różyczki
1 cebula pokrojona w piórka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 garści jarmużu bez łodygi lub szpinaku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
jeśli lubisz – garść natki kolendry, posiekanej
sok z 1/2 limonki
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy przyprawy. Mieszamy. Dodajemy ciecierzycę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Zagotowujemy wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć lekko solimy i wrzucamy różyczki kalafiora – blanszujemy, tzn, gotujemy przez minutę. Następnie odcedzamy, osuszamy i dodajemy do ciecierzycy. Mieszamy, smażymy 5 minut. Dodajmy jarmuż, mieszamy i odstawiamy patelnię z kuchenki.
Mango kroimy w kostkę.
Dodajemy do warzyw, mieszamy. Podajemy skropione sokiem z limonki i, jeśli lubisz – posypane posiekaną kolendrą.
5 thoughts on “Sałatka z kalafiora”
Moja mama robi taką. Jest pyszna
Lubię wszystkie składniki więc zapisuję i próbuję. :)
Fantastycznie, na zdrowie i smacznego!
Bardzo smaczna sałatka. Wszystkim domownikom posmakowała. :))
Dziękuję za przepis.
Bardzo mi miło! Smacznego i na zdrowie! Pozdrawiam wszystkich domowników i Ciebie Doroto :)