
Sałatka z pieczonego buraka i grillowanego rabarbaru
Sałatka wymaga przygotowania, jednak samo jej wykonanie jest już banalne.
1 porcja:
1 średniej wielkości burak
1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru
ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta
2 łyżki oliwy
gałązka estragonu
gruboziarnista sól
Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą i dodajemy rozmaryn. Odstawiamy na ok. 30 minut, najlepiej pod przykryciem. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 10 minut, najlepiej z funkcją grilla.
Buraka oczyszczamy, owijamy w folię i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.
Składniki zostawiamy do ostudzenia.
Buraka kroimy w ok. 0,5 cm plasterki, dodajemy kawałki rabarbaru oraz pokruszony ser. Skrapiamy oliwą i delikatnie prószymy pieprzem.
A tak sałatka wyglądała jako finger food. Została przygotowana według mojego pomysłu, przez kucharzy w hotelu Sheraton w Sopocie, jako przystawka do whisky, na degustację organizowaną przez Distillers Limited.