
Sałatka z pieczonych buraków i gruszki
Lekkie danie, w sam raz na raz. Można spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie.
2 porcje:
4 mniejsze buraki
50 g sera feta
1 gruszka
łyżka nasion słonecznika
łyżka nasion dyni
łyżka nasion sezamu
łyżka nasion siemienia
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 garści roszponki
sos balsamiczny
Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz.
Gruszkę kroimy w cienkie plasterki.
Buraki zawijamy w folię aluminiową, pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Gdy ostygną, skórka łatwo z nich zejdzie. Kroimy w plasterki.
Nasiona prażymy na suchej patelni.
Na roszponce układamy plastry buraków i gruszki. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy serem i pestkami. Polewamy sosem balsamicznym.
One thought on “Sałatka z pieczonych buraków i gruszki”
smakowie!