
Scones, szybkie bułeczki
Brzmią skomplikowanie, a czas ich przygotowania wraz ze zjedzeniem to tylko pół godziny :)
Wyrastają w zależności od rodzaju użytej mąki. Najlepiej rosną na białej mące pszennej, mniej na pełnoziarnistej i bezglutenowej. W zależności od dodatków można je podać na słodko lub słono.
Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami.

Scones, szybkie bułeczki
Ingredients
- 225 g mąka ok. 1 i 1/3 szklanki
- 60 g masło
- 1 szt jajko
- 6 łyżek jogurt naturalny
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sól
opcjonalnie
- 1/2 szt ser mozzarella light
- 50 g słodziwa opcjonalnie
Instructions
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy na blasze do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.