Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Serniczki malinowe

Serniczki malinowe

2 października, 2017

Miał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3

4 porcje:
1 kg twarogu sernikowego
500 g mrożonych malin
1/2 szklanki erytrolu
25 g agaru (lub żelatyny)

Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar do masy serowej i mieszamy dokładnie. Dodajemy 400 g malin i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do szklanek i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
Pozostałą część malin podgrzewamy w rondelku, dolewamy wody – ok. 1/2-3/4 szklanki. Dodajemy pozostałą część agaru i gotujemy ok. 2-3 minuty. Opcjonalnie można dodać łyżkę erytrolu, jeśli sos będzie za mało słodki. Sos przelewamy do szklanek, na wierzch stężałej masy serowej. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Jeśli użyjecie żelatyny, koniecznie zostawcie masę na dłużej, ponieważ żelatyna potrzebuje więcej czasu niż agar, by stężeć.

Ja dodatkowo na spód każdej szklanki wysypałam po łyżce płatków owsianych.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Desery, Na słodko, Przepisy, Wegetariańskie
bez pieczenia, deser, maliny, sernik, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
„Greckie” placki kokosowe
PREVIOUS
Proteinowe placki śniadaniowe

2 thoughts on “Serniczki malinowe”

  1. Nati pisze:
    2 października, 2017 o 1:27 pm

    Ja erytrolu nie dzierżę, więc zamiast niego wezmę ksylitol. Mam nadzieję, że też się serniczki udadzą.

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      2 października, 2017 o 1:28 pm

      Oczywiście, że się udadzą. Erytrol ma specyficzny posmak. Ksylitol sprawdzi się równie dobrze, a nawet lepiej :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.