
Serniczki mango bez cukru
Lekko i bez grzechu. Pyszne serniczki na bazie twarogu i musu mango. 4 składniki i mnóstwo przyjemności
12 porcji:
1 kg twarogu sernikowego
800 g pulpy z mango, gotowej lub zmiksowanego dojrzałego mango
5 łyżek ksylitolu
5-6 łyżeczek agaru
Połowę pulpy mango mieszamy z agarem i ksylitolem. Zagotowujemy, mieszając ciągle. Gotujemy ok. 3 minuty.
Do pulpy agarem dodajemy partiami twaróg. Ok. 5-6 łyżek, aby w masie nie powstały grudki od zbyt szybkiego schłodzenia. Następnie masę tę miksujemy z pozostałą częścią twarogu. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy ksylitol.
Masę przekładamy do szklanek lub jednej tortownicy. Na wierzch wykładamy pozostałą pulpę mango i delikatnie, przy pomocy wykałaczki lub patyczka mieszamy krótko, aby masa nie połączyła się za mocno. Pozostawiamy do schłodzenia.
2 thoughts on “Serniczki mango bez cukru”
Czy agar można czymś zastapić?
Tak, można użyć żelatyny.