Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

12 września, 2019

Przepis w oryginale znalazłam na Cookido, aplikacji z przepisami na Thermomix. Porcja tego sernika to 586 kcal. Zdecydowanie zbyt dużo, jak dla mnie. Moja wersja ma niespełna 210 kcal. Postanowiłam przepis odchudzić przygotowując mniejszy spód i zmieniając niektóre składniki oraz rezygnując z bitej śmietany.

Spód czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
100 g masła, pokrojonego na kawałki,
1 duże jajko
50 g ksylitolu
75 g mąki jasnej (użyłam orkiszowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik:
350 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
500 g chudego twarogu
1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
50 g ksylitolu
4 jajka

W kąpieli wodnej rozpuśić czekoladę i masło.
Jajko ubić z ksylitolem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stale mieszając dodawać partiami czekoladę. Spód tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Piec ok. 20 minut w 160 st. C

Z dyni przygotować puree:
dynię pokroić na mniejsze części, zagotować w garnku uważając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować na gładko i gotować jeszcze chwilę, aby woda odparowała. Można także dynię podzielić na ćwiartki, piec w piekarniu przez ok. 40 minut, a następnie oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na puree.
Twaróg zmiksować, dodać dynię – zmiksować razem dodając cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C, piec ciasto przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić uchylone drzwiczki. Ostudzony sernik przełożyć do lodówki i zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Porcja ma ok. 210 kcal,
B – 12 g, T – 9 g, W – 22 g
WW – 2,1
WBT – 1,3
IG – 32
ŁG – 7

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
cookido, dynia, na słodko, pieczone, słodkości, thermomix

Post navigation

NEXT
Sernik kajmakowy
PREVIOUS
Klopsy z cukinią, kuskusem i parmezanem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.