
Sernik kajmakowy
12 porcji:
Spód:
100 g herbatników
50 g masła
50 g kremu orzechowego
Masa serowa:
250 g chudego twarogu
300 g kajmaku
200 g kefiru
20 g żelatyny
Herbatniki kruszymy przy użyciu blendera lub melaksera. Dodajemy masło i krem orzechowy i mieszamy dokładnie, miksujemy. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy maksymalnie 25 cm. Odstawiamy do lodówki.
Twaróg, kajmak i kefir miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, podgrzewamy. Partiami dodajemy masę serową – ok. 5 łyżek. Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do całej masy serowej i mieszamy bardzo dokładnie. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Posypujemy gorzkim kakao. Odstawiamy na minimium 2h do lodówki.
Porcja ma ok. 210 kcal,
B – 9 g, T 10 g, W – 21 g
WW – 2,1
WBT – 1,2
IG – 54
ŁG – 12
One thought on “Sernik kajmakowy”
Sernik i kajak to idealne połączenie! 😍 Nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję przepis. :D