
Sernik matcha z owocami
1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka soku z owoców jagodowych
2/3 szklanki owoców leśnych, mogą być mrożone
1 szklanka truskawek
12 łyżeczek agaru lub żelatyny
6 łyżek słodziwa
4 łyżeczki matcha
Sok z owoców mieszamy z 2 łyżeczkami agaru. Gotujemy razem z 1 łyżką erytrolu (chyba, że sok był słodzony, to nie dosładzamy). Gotujemy 2-3 minuty. Galaretkę wylewamy do formy, pozostawiamy do stężenia.
800 g twarogu miksujemy z 4 łyżkami erytrolu i matchą. W ok. 50 ml wody rozpuszczamy 8 łyżeczek agaru, podgrzewamy w rondelku, gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Mieszamy szybko i intensywnie z twarogiem. Masę serową wykładamy na wierzch stężałej galaretki. Wylewamy jedną warstwę, układamy umyte i obrane truskawki, przykrywamy drugą warstwę. Zostawiamy do stężenia.
W rondelku zagrzewamy owoce leśne. Dodajemy pozostały erytrol i agar. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Dodajemy twaróg, mieszamy, wykładamy na wirzech masy serowej. Pozostawiamy do stężenia.
Sernik wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wykładamy delikatnie z formy.