Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Kokosowy sernik na daktylowym spodzie

Kokosowy sernik na daktylowym spodzie

19 maja, 2016

Daktylowy spód jest miękki i słodki. Serowy środek puszysty i kwaskowaty. W połączeniu smakują wyśmienicie. Do ciasta nie dodajemy cukru ani innego słodziwa. Łasuchy mogą spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić, ale spód jest tak słodki, że równoważy mniej słodki środek.

Daktylowy spód:
150 g daktyli
3 łyżki wiórek kokosowych lub 2 łyżki mąki kokosowej

Masa serowa:
400 g serka naturalnego
3 łyżki mąki kokosowej
1 jajko
1 dojrzały banan

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Po ok. godzinie zlewamy wodę (można ją wykorzystać do smoothie, koktajlu, soku). Miksujemy z wiórkami na dość gładką, zwartą masę. Jeśli okaże się zbyt sucha – dolewamy łyżkę wody,  w której moczyły się daktyle. Masą wykładamy małą formę (ok. 20 cm średnicy) – spód i boki. Pieczemy przez 10 minut w 180 st. C.
Przy pomocy blendera łączymy ser, jajko i banana. Dodajemy mąkę i mieszamy napowietrzając masę. Wykładamy ją na podpieczony spód daktylowy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Smacznego!

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Desery, Na słodko, Przepisy, Słodkie przekąski
ciasto, daktyle, deser, pieczone, sernik

Post navigation

NEXT
Ciasto z sezonowymi owocami
PREVIOUS
Zupa z białych szparagów

One thought on “Kokosowy sernik na daktylowym spodzie”

  1. Anya pisze:
    6 maja, 2017 o 8:37 pm

    Bardzo smaczny i szybki do wykonania serniczek ! Ja zamiast serka dałam jogurt grecki .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.