
Kokosowy sernik na daktylowym spodzie
Daktylowy spód jest miękki i słodki. Serowy środek puszysty i kwaskowaty. W połączeniu smakują wyśmienicie. Do ciasta nie dodajemy cukru ani innego słodziwa. Łasuchy mogą spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić, ale spód jest tak słodki, że równoważy mniej słodki środek.
Daktylowy spód:
150 g daktyli
3 łyżki wiórek kokosowych lub 2 łyżki mąki kokosowej
Masa serowa:
400 g serka naturalnego
3 łyżki mąki kokosowej
1 jajko
1 dojrzały banan
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Po ok. godzinie zlewamy wodę (można ją wykorzystać do smoothie, koktajlu, soku). Miksujemy z wiórkami na dość gładką, zwartą masę. Jeśli okaże się zbyt sucha – dolewamy łyżkę wody, w której moczyły się daktyle. Masą wykładamy małą formę (ok. 20 cm średnicy) – spód i boki. Pieczemy przez 10 minut w 180 st. C.
Przy pomocy blendera łączymy ser, jajko i banana. Dodajemy mąkę i mieszamy napowietrzając masę. Wykładamy ją na podpieczony spód daktylowy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego!
One thought on “Kokosowy sernik na daktylowym spodzie”
Bardzo smaczny i szybki do wykonania serniczek ! Ja zamiast serka dałam jogurt grecki .