
Sernik na piernikowo-kokosowym spodzie
Proteinowy sernik na piernikowo-kokosowym spodzie. Idealny pomysł na deser i potreningową przekąskę.
500 g twarogu
100 g galaretki proteinowej*
300 ml wody
maliny do przybrania
Na spód:
3 większe pierniki, u mnie domowe z przepisu —> tutaj, ale mogą być dowolne inne kruche ciastka, ok 100 g
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki pasty kokosowej
Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty.
Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu, aż masa stężeje.
*Jeśli nie macie galaretki proteinowej, to nic straconego. Można przygotować ją samodzielnie. Żelatynę w ilości na 500 ml wody rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy się rozpuści dodajemy ok. 100-120 g odżywki białkowej, dowolnej, o dowolnym smaku. Z galaretką postępujemy jak wyżej napisałam.
Można też całkowicie pominąć galaretkę proteinową i użyć dowolnie innej galaretki, przygotowanej w mniejszej ilości wody. Wtedy spróbujcie masy, bo może wymagać dodania słodziwa. Polecam wykonać galaretkę samodzielnie, zamiast na wodzie, na ulubionym soku owocowym.
Porcji wyszło 10, w każdej ok. 134 kcal
B: 16 g
T: 6 g
W: 3 g