
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Ingredients
Spód
- 300 g mąka
- 150 g masło klarowane
- 1 szt jajko
- 50 g erytrol lub inne słodziwo
Nadzienie
- 1,25 kg twaróg chudy
- 4 szt jajko
- 6 łyżka mąka ryżowa łyżka czubata
- 6-7 szt brzoskwinia
- 150 g erytrol lub inne słodziwo
- 1 łyżka miód
- 1 szklanka mleko
- 1 listek żelatyna
Instructions
Spód
- Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, aż dobrze się połączą. Jeśli będzie zbyt suche można dodać trochę wody lub masła. Zagniatamy kulkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki wysokiej formy o średnicy ok. 25-30 cm.
Nadzienie
- Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i mąką. Część masy wylewamy do wyłożonej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na wierzch pierwszej warstwy masy i dokładamy pozostałą część. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 st. C.
- Pozostałe brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i dusimy w rondelku podlewając odrobiną wody, aby się nie przypaliły. Gdy owoce zmiękną dodajemy miód i dusimy pod przykryciem.
- Listek żelatyny namaczamy w wodzie. Po 5 minutach wyjmujemy żelatynę i dodajemy do duszonych brzoskwiń. Mieszamy dokładnie i studzimy.
- Po upieczeniu ciasta, gdy trochę ostygnie dekorujemy przygotowanym dżemem brzoskwiniowym.