
Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie
Spód:
200 g mąki orkiszowej
2 łyżki czubate kakao
75 g słodziwa
150 g masła
żółtko
Masa serowa:
500 g serka wiejskiego
150 g słodziwa
2 jajka+białko
40 g budyniu waniliowego
łyżka kakao do oprószenia
Składniki na spód łączymy ze sobą, wyrabiając dokładnie do czasu uzyskania jednolitej masy. Masą wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Serek wiejski mieszamy ze słodziwem. Jajka ubijamy, dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Posypujemy delikatnie proszkiem kakao.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
2 thoughts on “Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie”
Świetny pomysł na ciasto!