
Sernikowy deser
Ni to sernik na zimno, ni to deser. Ale smakuje wyśmienicie, prezentuje się wspaniale. Wykonany w kieliszkach jest wspaniałą ozdobą letniego stołu. Lekko kwaśny smak rabarbaru i słodycz truskawek połączona z serkiem i jogurtem. Idealne orzeźwienie w ciepłe dni. Ja sobie tak umiliłam pracujące popołudnie :)
5 łodyg rabarbaru
ok. 200 g truskawek
200 g jogurtu greckiego
250 g serka homogenizowanego
6 listków żelatyny (na 500 ml wody)
6 łyżek erytrolu
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy z 3 łyżkami erytrolu. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy namoczone wcześniej 3 płatki żelatyny i serek homogenizowany. Mieszamy energicznie do połączeni składników. Wylewamy do kieliszków lub formy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wybieramy kilka większych truskawek i układamy rzędami w formie lub po jednej do kieliszka. Resztę truskawek wrzucamy do garnka i gotujemy z 2 łyżkami erytrolu. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy namoczone wcześniej 2 listki żelatyny. Lekko ostudzoną masę wylewamy do formy lub warstwą do kieliszka. Odkładamy do lodówki.
Jogurt ubijamy. Dodajemy listek żelatyny, wcześniej namoczony, a następnie podgrzany i ubijamy jeszcze przez chwilę. Wykładamy na wierzch formy lub kolejną warstwę do kieliszka.
Dekorujemy dowolnie, np. listkiem mięty.
Smacznego!