
Słodka sobota
Nietypowa sobota w kuchni. Na śniadanie płatki, dziś jaglane, z tartym jabłkiem miodem i cynamonem. Do tego jogurt bananowy. W porannym biegu, przed zajęciami fitness zdążyłam upiec babeczki bananowo-marchewkowe. Obiad bez zbędnej finezji, w dwóch wersjach: ja i reszta świata. Ja zajadałam ciecierzycę z kiszoną kapustą i pieczarkami, a reszta świata zadowoliła się szybkim kurczakiem z pure paprykowym i kaszką kuskus.
Na deser sernik waniliowy i jabłecznik z pianką. Jutro dla odmiany niedziela nie będzie w kuchni, choć znając siebie, coś na pewno się wydarzy.
Cieciorkę z kapustą robi się bardzo łatwo.
Składniki na 4 porcje:
200 g ciecierzyca
400 g kapusta kiszona
300 g pieczarek
Ciecierzycę trzeba namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, której się moczyła; nie solić. Można też użyć cieciorki z puszki – mniej roboty :) Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną wycisnąć, nie płukać. Dodać do pieczarek, podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec przyprawić pieprzem i solą, dodać ciecierzycę.
Kurczaka jeszcze prościej, bo wystarczy pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i przyprawić ulubionymi przyprawami, Dodajemy pure z papryki i dusimy chwilę. Pure może zastąpić przecier pomidorowy. Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieje wykładamy na talerze.
A oto przepisy na sobotnie słodkości:

Sernik waniliowy
Ingredients
- 650 g twaróg chudy
- 4 szt jajka
- 100 g erytrol
- 1 laska wanilia
- rodzynki opcjonalnie
Instructions
- Ser zmielić 3 razy. Oddzielić żółtka od jajek.
- Żółtka utrzeć z ksylitolem. Laskę wanilii przeciąć na pół, zebrać nożem nasiona i dołożyć do żółtek. Dodać zmielony ser i wymieszać całość.
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Piec przez godzinę w 180 st. C.
Notes

Jabłecznik z pianką
Ingredients
- 1 kg jabłka
- 1 łyżka olej kokosowy lub masło
- 50 g erytrol lub inne słodziwo
- 150 ml woda ciepła
- 240 g mąka orkiszowa
- 4 białka jaja
- 1 łyżeczka cynamon
Instructions
- Mąkę zagnieść z wodą i olejem. Powstałym ciastem wyłożyć foremkę i piec przez ok. 5 minut w temp. 180 st. C.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cynamon i dusić, aż jabłka zmiękną.
- Masę zagęścić łyżką mąki rozrobioną z małą ilością wody. Wyłożyć na podpieczony spód.
- Z białek i erytrolu ubić sztywną pianę, wyłożyć na masę jabłkową. Całość piec ok. 40 minut w 180 st. C.