
Słodki krem z żółtego buraka i mango
Jeśli już się Wam uda zdobyć to cudownie słodkie i żółte warzywo, gdy już przestaniecie się zajadać nim surowym, to koniecznie spróbujcie kremu z mango. To połączenie jest cudowne. Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;)
2 porcje ok. 300 g
0,5 litra wody
2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części
1 mniejsze mango
2 łyżki kaszy kuskus
sól, kurkuma, kolendra mielona
Buraki gotujemy w wodzie z solą i kurkumą. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem.
Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy.
Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę.
Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango.
Smacznego!