
Słodko-kwaśny makaron gryczany
z truskawkami i papają
Serwowana na zimno, lekka sałatka z truskawkami i papają. Makaron soba można zastąpić zwykłym makaronem gryczanym w dowolnej formie choć już w mniejszej ilości. Goryczka gryki sprawia, że sałatka ma wyjątkowy smak. Jędrny makaron podkreśla tylko jej lekkość. Makaron soba jest delikatny, w przeciwieństwie od dostępnych na rynku gryczanych makaronów, które są stosunkowo ciężkie, grube. Warto wybrać wtedy makaron o mniejszym kształcie. Jednak najlepiej pasuje tu soba.
Olej sezamowy można zamienić na rzepakowy lub oliwę z oliwek, a sałatkę posypać ziarnami sezamu. Można także wykorzystać pastę tahini.
Papaję można natomiast zamienić na mango lub melona kantalupa.
2 porcje:
140 g makaronu
150 g truskawek
150 g papai
2 garści rukoli
Dressing:
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 limonka
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta chilli
szczypta soli
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dokładnie osuszamy na sicie. Truskawki płuczemy, kroimy w kostkę. Papaję obieramy, kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, osuszamy ręcznikiem. W misce łączymy wszystkie składniki, odstawiamy do lodówki.
Limonkę parzymy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Łączymy wszystkie składniki. Dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.
Porcja ma ok. 400 kcal,
B – 13 g, T – 9 g, W – 70 g
WW – 6,3
WBT – 1,4
IG – 54
ŁG – 34