
Sobota w kuchni
Naprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;)
Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska.
Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo.
500 g mielonego mięsa wołowego
50 g ser jadel
70 g ser gouda
5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz
2 garści makaronu orzo
1 łyżeczka soli
1 łyżka lubczyku suszonego
ok. 1 l wody
Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut.

Deser kokosowo-śliwkowy
Ingredients
- 500 g śliwki
- 75 g mąka kokosowa
- 1 szklanka mleko
- 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 białko jaja
- 1 łyżeczka esencja wanilii
Instructions
- Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia.
- Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki.
- Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut.
One thought on “Sobota w kuchni”
Mniam!