Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Sobota w kuchni

Sobota w kuchni

16 kwietnia, 2016

Naprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;)
Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska.

Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo.
500 g mielonego mięsa wołowego
50 g ser jadel
70 g ser gouda
5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz
2 garści makaronu orzo
1 łyżeczka soli
1 łyżka lubczyku suszonego
ok. 1 l wody

Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut.

 

Deser kokosowo-śliwkowy

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 500 g śliwki
  • 75 g mąka kokosowa
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo
  • 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 białko jaja
  • 1 łyżeczka esencja wanilii

Instructions
 

  • Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia.
  • Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki.
  • Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut.

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Danie główne, Mięsne, Przepisy, Zupy
danie główne, gotowane, klopsy, wołowina, zupa

Post navigation

NEXT
Solić? Nie solić?
PREVIOUS
Deser kokosowo-śliwkowy

One thought on “Sobota w kuchni”

  1. pedagogpisze.pl pisze:
    16 kwietnia, 2016 o 6:54 pm

    Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.