
Sobota w kuchni
Już dawno temu spędziłam sobotnie przedpołudnie w kuchni – ostatni raz na początku grudnia. Przyznam, że tęskniłam, bo sobota, to nie to samo co popołudnie w środku tygodnia. Nie żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :)
Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :)
Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka nie wydziela toksycznych związków.
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i delikatnie łyżeczką poszerzamy trochę wgłębienie po niej. Ostrożnie wbijamy jajko, doprawiamy solą i/lub ziołami, pieprzem. Pieczmy w temp. 180-200 st. C do czasu, aż zetnie się białko jajka.
Awokado można upiec na wiele różnych sposobów. To, czym wypełnimy miejsce po pestce zależy tylko od naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami.
Muffiny jajeczne – na 4 sztuki.
Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy kawałkiem plastra sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut.
Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola.
Mini serniczki z owocami – na 8 sztuk.
Kostkę (250 g) chudego twarogu miksujemy z dwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Placki ziemniaczane – 2 porcje.
Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu.
Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku.
Krem z białych warzyw – 2 porcje
Pyszna biała zupa-krem. O wyrazistym korzennym smaku. Sycącą i aromatyczna.
- 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości
- 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g
- 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g
- 1/4 szt kalafiora ok. 300 g
- 500 ml woda
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka lubczyk suszony
- migdały płatki do przybrania
-
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień.
-
Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy.
-
Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni.
Jogurt wiśniowy
Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę.
Placki z cukinii i marchewki
Alternatywa dla placków ziemniaczanych w wersji bezglutenowej. Mąka gryczana nadaje specyficzny, lekko orzechowy smak. Lubię dodawać ją do placków i naleśników przygotowywanych na słono. Ma dość charakterystyczny smak i zapach, przez co potrawy nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.
- 400 g cukinia jedna średniej wielkości
- 100 g marchewki
- 2 szt jajka
- 40 g mąka gryczana
- olej kokosowy do smażenia
- sól do smaku
-
Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w mąką i jajkami. Doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na patelni, na średnim ogniu.