Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Sobota w kuchni

Sobota w kuchni

12 marca, 2016

Już dawno temu spędziłam sobotnie przedpołudnie w kuchni – ostatni raz na początku grudnia. Przyznam, że tęskniłam, bo sobota, to nie to samo co popołudnie w środku tygodnia. Nie żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :)

Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :)

Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka nie wydziela toksycznych związków.
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i delikatnie łyżeczką poszerzamy trochę wgłębienie po niej. Ostrożnie wbijamy jajko, doprawiamy solą i/lub ziołami, pieprzem. Pieczmy w temp. 180-200 st. C do czasu, aż zetnie się białko jajka.
Awokado można upiec na wiele różnych sposobów. To, czym wypełnimy miejsce po pestce zależy tylko od naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami.

Muffiny jajeczne – na 4 sztuki.
Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy kawałkiem plastra sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut.
Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola.

Mini serniczki z owocami – na 8 sztuk.
Kostkę (250 g) chudego twarogu miksujemy z dwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Placki ziemniaczane – 2 porcje.
Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu.

Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku.

Krem z białych warzyw – 2 porcje

Pyszna biała zupa-krem. O wyrazistym korzennym smaku. Sycącą i aromatyczna.

  • 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości
  • 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g
  • 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g
  • 1/4 szt kalafiora ok. 300 g
  • 500 ml woda
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka lubczyk suszony
  • migdały płatki do przybrania
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień.
  2. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy.
  3. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni.

Jogurt wiśniowy
Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę.

Placki z cukinii i marchewki

Alternatywa dla placków ziemniaczanych w wersji bezglutenowej. Mąka gryczana nadaje specyficzny, lekko orzechowy smak. Lubię dodawać ją do placków i naleśników przygotowywanych na słono. Ma dość charakterystyczny smak i zapach, przez co potrawy nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. 

  • 400 g cukinia jedna średniej wielkości
  • 100 g marchewki
  • 2 szt jajka
  • 40 g mąka gryczana
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól do smaku
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w mąką i jajkami. Doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na patelni, na średnim ogniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Babeczki, Bez mięsa, Desery, Na słodko, Placki i naleśniki, Przekąski, Przepisy, Śniadaniownia, W szklance
awokado, danie główne, deser, gotowane, jogurt, krem, muffiny, na słodko, pieczone, placki, przekąska, sernik, smażone, śniadanie, w kuchni, zupa

Post navigation

NEXT
Ciasto drożdżowe
PREVIOUS
Placek drożdżowy z wiśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.