
Soczyste ciasto żurawinowe
Kiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam, że poczekam na świeże owoce i sprawdzę, jak wtedy będzie smakowało. Tak minął rok, a o przepisie zapomniałam. Przypomniałam sobie patrząc na żurawinę, którą zamroziłam, bo kupiłam w tym roku za dużo. Nie użyłam mrożonki, pobiegłam kupić świeżą. Tak oto jest, soczyste ciasto żurawinowe.

Soczyste ciasto żurawinowe
Ingredients
- 450 g mąka orkiszowa
- 180 g erytrol lub inne słodziwo
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczka soda oczyszczona
- 250 g jogurt naturalny gęsty
- 3 szt jajko
- 120 g masło
- 250 g żurawina świeża lub 350 g suszonej
Instructions
- Mieszamy osobno suche i mokre składniki bez żurawiny. Suche dodajemy do mokrych dokładnie mieszając, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Na koniec należy wmieszać żurawinę.
- CIasto przełożyć do keksówki o dł. ok. 25-30 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 1-1,5 godziny, do suchego patyczka.