
Sojowe trufle
Nie tak aksamitne jak trufle z fasoli, ale równie smaczne i idealne na szybką przekąskę.
To radość zjeść po treningu coś słodkiego, ale bez cukru, co uzupełni nie tylko energię, ale dostarczy też białka. Soja zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez ioraz witaminy: C i A. Jedynym jej minusem jest kaloryczność, jedna z wyższych wśród nasion roślin strączkowych. Niemniej jednak jedna trufla ma ok. 22 kcal. Takich trufli, z podanych składników wyszło mi 28 sztuk.
Składniki
- 100 g soja
- 4 łyżki wiórki kokosowe
- 4 łyżki erytrol
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Soję moczymy przynajmniej dobę, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zlewając wodę, w której się gotowała do szklanki.
Do soi dodajemy wiórki i erytrol. Miksujemy na gładką masę dodając odlanej wcześniej wody dla zachowania plastycznej masy.
Formujemy kulki i obtaczamy w kakao.