Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Solić? Nie solić?

Solić? Nie solić?

17 kwietnia, 2016

Każdy słyszał choć raz, że sól jest niezdrowa, że powinniśmy jej unikać. Owszem, sól w nadmiarze zdrowa nie jest i powinniśmy ją ograniczać. Uznaje się, że 5 g soli dziennie jest wystarczającą dawką. Tradycyjną sól dobrze zastąpić mieszankami ziołowymi z solą lub solą niskosodową. Tak naprawdę szkodzi nam nie sól, a sód w niej zawarty. Jego dobowa dawka średnio wynosi ok. 1500 mg; dla dzieci 750-1200 mg. Poza solą zawierają go także różne warzywa oraz przetworzona żywność. To kolejny powód, by dokładnie czytać etykiety – prawie 60% sodu w naszej diecie pochodzi z żywności przetworzonej. Zawartość sodu jest podawana w tabeli wartości odżywczych. Zbyt dużo sodu w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca, a nawet raka żołądka.
Zalecenia to jedno, smak potraw to drugie. Co zamiast soli? Zioła. Jakie? To zależy. Zależy od potrawy.
Wołowina dobrze czuje się w towarzystwie liścia laurowego, majeranki, gałki muszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku.
Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano.
Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon.
Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką,
Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię.
Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię.
Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią.
Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową.
Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem.

Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają.
Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby.
Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek.
Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych.
Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków.
Liść laurowy pasuje do zup, sosów i wołowiny.

Zwykłą sól kamienną lepiej zastąpić albo mieszanką soli ziołowej (sól + zioła, można zrobić samodzielnie), albo solą czarną lub różową, himalajską. Jest zdrowsza. Na rynku obecne są także inne sole, wzbogacane różnymi minerałami. Wystarczy pamiętać tylko o tym, by zawartość sodu była niska. Tak w soli, jak i w innych produktach, które na co dzień spożywamy – żywność przetworzonej (tu jest jej najwięcej), konserwowej, a także wodzie mineralizowanej.

Sól soli nierówna, czyli rodzaje soli

Sól kamienna – jej głównym składnikiem jest chlorek sodu. Sól wielicka ma szarawy odcień ze względu na domieszkę iłu. Najbardziej powszechna sól w Polsce – z kopalni „Wieliczka”. Oczyszczona sól kamienna otrzymywana jest w warzelniach. Sól warzona jest bardziej słona, niż kamienna.

Sól morska – otrzymywana w wyniku naturalnego odparowywania wody morskiej o dużym zasoleniu. W jej skład wchodzą różne pierwiastki, np. magnez, selen, cynk, jod. Ponieważ w jej produkcji nie stosuje się chemicznego wybielania, ma kolor lekko szarawy. Może być także delikatnie wilgotna, co świadczy tylko o dużej zawartości minerałów. Jej smak jest bardziej intensywny, niż soli kamiennej.

Sól himalajska – wydobywana ręcznie w rejonie wschodniego pasa Himalajów w Pakistanie. Uchodzi za najzdrowszą sól ziemi.Zawiera potas, magnez, wapń i żelazo. Swój różowy kolor zawdzięcza właśnie zawartości żelaza. Pomaga oczyszczać organizm z metali ciężkich, działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie i wspomaga układ krwionośny.

Sól hawajska – jest wyjątkowo cenna, gdyż pozyskuje się ją w długim procesie produkcji. To sól oceaniczna z wód Pacyfiku. Jej czerwony kolor to wynik zawartości minerałów z wulkanicznej, żyznej gleby. Smak również ma delikatnie ziemisty.

Sól czarna – a dokładnie szaro-fioletowa, o zdecydowanym, ostrym smaku przypominającym smak jajek. Jest to wynikiem zawartości siarczanów: sodu i żelaza oraz siarkowodoru. Wspomaga układ trawienny, przeciwdziała wzdęciom i likwiduje zgagę.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu, Porady żywieniowe
sód, sól

Post navigation

NEXT
Niedziela w kuchni
PREVIOUS
Sobota w kuchni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.