Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Solić? Nie solić?

Solić? Nie solić?

17 kwietnia, 2016

Każdy słyszał choć raz, że sól jest niezdrowa, że powinniśmy jej unikać. Owszem, sól w nadmiarze zdrowa nie jest i powinniśmy ją ograniczać. Uznaje się, że 5 g soli dziennie jest wystarczającą dawką. Tradycyjną sól dobrze zastąpić mieszankami ziołowymi z solą lub solą niskosodową. Tak naprawdę szkodzi nam nie sól, a sód w niej zawarty. Jego dobowa dawka średnio wynosi ok. 1500 mg; dla dzieci 750-1200 mg. Poza solą zawierają go także różne warzywa oraz przetworzona żywność. To kolejny powód, by dokładnie czytać etykiety – prawie 60% sodu w naszej diecie pochodzi z żywności przetworzonej. Zawartość sodu jest podawana w tabeli wartości odżywczych. Zbyt dużo sodu w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca, a nawet raka żołądka.
Zalecenia to jedno, smak potraw to drugie. Co zamiast soli? Zioła. Jakie? To zależy. Zależy od potrawy.
Wołowina dobrze czuje się w towarzystwie liścia laurowego, majeranki, gałki muszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku.
Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano.
Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon.
Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką,
Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię.
Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię.
Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią.
Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową.
Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem.

Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają.
Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby.
Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek.
Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych.
Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków.
Liść laurowy pasuje do zup, sosów i wołowiny.

Zwykłą sól kamienną lepiej zastąpić albo mieszanką soli ziołowej (sól + zioła, można zrobić samodzielnie), albo solą czarną lub różową, himalajską. Jest zdrowsza. Na rynku obecne są także inne sole, wzbogacane różnymi minerałami. Wystarczy pamiętać tylko o tym, by zawartość sodu była niska. Tak w soli, jak i w innych produktach, które na co dzień spożywamy – żywność przetworzonej (tu jest jej najwięcej), konserwowej, a także wodzie mineralizowanej.

Sól soli nierówna, czyli rodzaje soli

Sól kamienna – jej głównym składnikiem jest chlorek sodu. Sól wielicka ma szarawy odcień ze względu na domieszkę iłu. Najbardziej powszechna sól w Polsce – z kopalni „Wieliczka”. Oczyszczona sól kamienna otrzymywana jest w warzelniach. Sól warzona jest bardziej słona, niż kamienna.

Sól morska – otrzymywana w wyniku naturalnego odparowywania wody morskiej o dużym zasoleniu. W jej skład wchodzą różne pierwiastki, np. magnez, selen, cynk, jod. Ponieważ w jej produkcji nie stosuje się chemicznego wybielania, ma kolor lekko szarawy. Może być także delikatnie wilgotna, co świadczy tylko o dużej zawartości minerałów. Jej smak jest bardziej intensywny, niż soli kamiennej.

Sól himalajska – wydobywana ręcznie w rejonie wschodniego pasa Himalajów w Pakistanie. Uchodzi za najzdrowszą sól ziemi.Zawiera potas, magnez, wapń i żelazo. Swój różowy kolor zawdzięcza właśnie zawartości żelaza. Pomaga oczyszczać organizm z metali ciężkich, działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie i wspomaga układ krwionośny.

Sól hawajska – jest wyjątkowo cenna, gdyż pozyskuje się ją w długim procesie produkcji. To sól oceaniczna z wód Pacyfiku. Jej czerwony kolor to wynik zawartości minerałów z wulkanicznej, żyznej gleby. Smak również ma delikatnie ziemisty.

Sól czarna – a dokładnie szaro-fioletowa, o zdecydowanym, ostrym smaku przypominającym smak jajek. Jest to wynikiem zawartości siarczanów: sodu i żelaza oraz siarkowodoru. Wspomaga układ trawienny, przeciwdziała wzdęciom i likwiduje zgagę.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu, Porady żywieniowe
sód, sól

Post navigation

NEXT
Niedziela w kuchni
PREVIOUS
Sobota w kuchni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.