
Sos kokosowy z mango i selerem
Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo.
mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody)
jedno mango, bardziej zielone, mniej dojrzałe
dwie-trzy łodygi selera naciowego
sok z połówki cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki garam masala
pół łyżeczki curry
Patelnię rozgrzewamy. Selera kroimy w talarki lub kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy mleko kokosowe. Dodajemy selera i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda.
One thought on “Sos kokosowy z mango i selerem”