
Straaasznie dobre dyniowe babeczki
Pyszne, pachnące pomarańczą, lekkie i puszyste. Babeczki dyniowe.
300 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g erytrolu lub innego słodziwa
2 jajka
150 g masła
200 g puree z dyni
4 łyżki mleka
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z jednej pomarańczy
W osobnych naczyniach mieszamy suche składniki. Masło topimy i zostawiamy do ostudzenia. Puree z dyni robimy poprzez upieczenie dyni (ok. 30-40 minut w 180 st. C) lub ugotowaniu pokrojonej w kostkę, w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksowaniu odcedzonej. Łączymy suche i mokre składniki. Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C.
Do masy można dodać drażetki czekoladowe lub żurawinę.
Wyszło mi 16 babeczek, ok. 160 kcal każda, B: 4 g, T: 11 g, W: 12 g.
One thought on “Straaasznie dobre dyniowe babeczki”