
Szarlotka sypana
Ciasto idealne. Przede wszystkim soczyste i pełne aromatu. Do tego zdrowe, bo praktycznie z samych jabłek. Ponieważ z samych jabłek – bez dodatku cukru i innego słodziwa. Dla niektórych dodatkowym atutem jest fakt, że to ciasto nie może się nie udać :)
Składniki
- 2 kg jabłka
- 1/2 szklanki mąka orkiszowa lub kokosowa
- 1/2 szklanki kaszka kukurydziana może być zwykła lub razowa manna
- 1/2 szklanki płatki owsiane można zmienić na inne, ale te są najlepsze
- 4 łyżki olej kokosowy
- 1 łyżka cynamon
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na dwie porcje.
Mieszamy ze sobą suche składniki i dzielimy je na trzy porcje.
Do formy wsypujemy równomiernie na dnie pierwszą porcję suchych składników i przykrywamy ją porcją jabłek. Następnie sypiemy drugą porcję suchych składników i znowu przykrywamy warstwą jabłek. Na koniec sypiemy trzecią warstwę suchych składników.
Gotowe ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy równomiernie olejem. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.