
Cukinia faszerowana łososiem
Faszerowana cukinia. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego. Wystarczą dwie cukinie i porcja łososia. Do tego co lodówka dała – papryka, twarożek. Z szafki z przyprawami tylko pieprz i sól. Można dodać ser, orzechy i/lub pietruszkę.
Danie pierwsza klasa – pożywne i sycące. Praktycznie samo się robi :)
- 2 szt cukinia średniej wielkości, ok. 300 g każda
- 250 g łosoś bez skóry
- 1 szt papryka mała, ok. 140 g
- 3 łyżki twaróg chudy
Sposób przygotowania:
-
Cukinie przekroić na połówki, łyżką wybrać pestki i miękki miąższ. Środek posmarować niewielką ilością tłuszczu i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec przez ok. 10 min.
-
Łososia doprawić pieprzem i solą, podsmażyć na patelni (najlepiej grillowej). Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do łososia.
-
Rybę i paprykę wymieszać z twarożkiem, wypełnić łódki z cukinii. Można posypać serem lub orzechami. Piec kolejne 15 minut.