
Szybki piernik
Zaczyna się piernikowe szaleństwo. Ten piernik szybko się robi, ale też szybko znika :)
Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów.
- Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy.
- Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi.
- Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto.
Składniki
- 100 g masło
- 2 łyżka kakao
- 2 łyżka miód gryczany lub inny
- 1 /2 łyżeczka cynamon
- 1 /2 łyżeczka kardamon
- 1/2 łyżeczka goździki mielone
- 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1 szklanka mleko
- 3 szt jajko
- 200 g mąka orkiszowa, jaglana, gryczana, żytnia – jaką sobie wybierzecie, wychodzi z każdej (do gryczanej dobrze dodać 2 łyżki mielonego siemienia, żeby lepiej kleiła)
- 150-200 g erytrol lub inne słodziwo (najlepiej próbować, bo „łyżka miodu” to pojęcie względne ;))
- 1 łyżeczka soda oczyszczona czubata łyżeczka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy kakao, przyprawy i miód. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy jajka. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Dodajemy je do płynnych i mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C – do suchego patyczka. I to wszystko :)