
Szybkie małe „conieco”
Gdy czasu mało przychodzą do głowy nie tylko sprawdzone pomysły na szybkie danie, ale też i całkiem nowe. Na przykład zupa dyniowa z ciecierzycą staje się zupą pomidorową – wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego, a na patelni lądują ziemniaki z botwiną i batatem. Obiad dla dwóch osób w trybie szybkim. Obrany batat raz, umyty młody ziemniak raz i raz pęczek dobrze wyczyszczonej botwinki. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na patelnię z olejem kokosowym – najpierw młody ziemniak, po 5 minutach bulwa botwiny, po kolejnych 5 minutach batat – również pokrojony w plastry, nie muszą być tak cienkie jak ziemniaki. Na koniec łodyga i liście botwiny. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie – w sumie ok. 20 minut, jeśli ziemniaki pokroimy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
Aby zamienić zupę dyniową na pomidorową wystarczy dodać do poniższych składników 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz lub szklankę passaty.
100 g ciecierzycy moczonej przez noc lub z puszki
100 g włoszczyzny pokrojonej w paski
250 g piersi z kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tymianku
W 1-1,5 l wody gotujemy soczewicę z warzywami i pokrojonym kurczakiem. Gdy zacznie się gotować dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zmniejszamy ogień gotując pod przykryciem ok. 10 minut.