
Tarta czekoladowa
Kruche ciasto typu pate brisee zawiera dwa rzy więcej mąki niż masła i jest idealne do tart na słodko i wytrawnie. Celowo dodałam sól do ciasta, by podkręcić nią smak czekoladowego wypełnienia.
200 g mąki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki słodzika w pudrze (ja zmieliłam ksylitol, ale można użyć cukru pudru)
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody
Suche składniki miksujemy do czasu, aż masa uzyska strukturę kaszy. Dodajemy do niej ubite jajko, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie. Formujemy z niego, w zależności od rodzaju formy do tarty prostokąt lub koło o grubości ok. 4-5 cm, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód formy do tarty. Spód podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C.
Wypełnienie:
100 g gorzkiej czekolady
125 g serka ricotta
1 jajko
3 łyżek słodzika (ja użyłam ksylitolu)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć)
opcjonalnie: dwie garści mrożonych wiśni lub czereśni
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek słodzika. Do lekko przestudzonej masy dodajemy serek i żółtko. Mieszamy dokładnie do czasu, aż masa będzie jednolita. Masę wykładamy na podpieczony spód tarty. Jeśli używamy owoców – wykładamy je na wierzch.
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy łyżkę słodzika i skrobię, jeśli używamy. Ubijamy jeszcze raz, krótko. Pianę wykładamy na wierzch tarty.
Pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. Upieczoną pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzielimy na porcje.
One thought on “Tarta czekoladowa”
Czekoladowe tarty najlepszym dodatkiem do czarnej kawy, niebo w gębie!