
Tarta jagodowa
Nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą.
Spód:
80 g olej kokosowy
70 g daktyle suszone
50 g kasza manna
50 g kaszka kukurydziana
Masa:
200 g jogurt naturalny gęsty
200 g twarożek naturalny typu grani
40 g erytrol lub inne słodziwo
200 g (szklanka) jagody
40 g (opakowanie) budyń waniliowy bez cukru
Polewa:
50 g masło orzechowe z kawałkami orzechów
150 g jogurt grecki naturalny
10 g erytrol lub inne słodziwo
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła nie wyżej, niż ok. 0,5 cm. Gdy woda ostygnie miksujemy daktyle razem z wodą, olejem i kaszą. Masą wykładamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 20 cm). Pieczmy ok. 15 minut w 180 st. C.
Składniki na masę miksujemy do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przekładamy ją następnie na podpieczony spód tarty. Pieczemy kolejne 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na polewę mieszamy ze sobą, wykładamy na wierzch tarty.
Smacznego!
Porcji: 8, każda 172 kcal, B: 8g, T: 15g, W: 27g
To danie znajdziesz także na Fitatu.
One thought on “Tarta jagodowa”