Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Tarta lemon curd

Tarta lemon curd

13 grudnia, 2019

Klasyka. Kruche ciasto z kremowym, słodko-kwaśnym nadzieniem. Przepisów na lemon curd przetestowałam kilka. W każdym występuje jajko, masło, cukier i sok z cytryny, jednak w różnych ilościach. Ten, który mi przypodobał się najbardziej dzielę się tutaj.

Tym kremem wypełniłam tarty wykonane z podstawowego ciasta kruchego. Składa się ono z mąki, masła i cukru w proporcji 3:2:1, tj.:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru

Dodatek żółtka, jajka czy śmietany lub też proszku do pieczenia sprawi, że ciasto będzie półkruche. Cukier można pominąć, aby upiec podstawę wytrawnej tarty lub słonych przekąsek.

Kruche ciasto również nie potrzebuje glutenu, więc jest to dobra opcja dla osób, które nie mogą go spożywać. W przypadku mąk kiepsko lepiących jak gryczana czy kokosowa, warto jednak dodać jajko, aby lepiej związało masę.

Jeśli używacie słodzika – ksylitolu lub erytrolu warto też zmniejszyć ilość w przepisie. Ja używam erytrolu i dodaję go w ilości ok. 50-70 g na 200 g masła i 300 g mąki.

Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, aby dobrze się połączyły. Nie chłodzę ciasta w kulce, ale delikatnie spłaszczone, aby schłodziło się szybciej i dało się łatwiej rozwałkować.
Najczęściej jednak nie chłodzę w ogóle, tylko wylepiam spód tarty i wtedy dopiero wkładam do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C i piekę tarty przez 25 minut.

Gdy ostygną wypełniam je kremem, dekoruję owocami. Przechowuję w lodówce.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Ciastka, Na słodko, Porady żywieniowe, Przepisy, Wegetariańskie
kruche, kruche ciasto, lemon curd, pieczone, tarta

Post navigation

NEXT
Babka keskowa
PREVIOUS
Lemon curd

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.