
Tarta raz, tarta dwa
Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest rewelacyjna! Jeśli będziecie mieli okazje, nie zastanawiajcie się, kupujcie. Samodzielnie lub jako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko.
Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :)
Tarta raz
ciasto:
40 g masła
120 g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12%
sól
farsz:
2 kulki sera mozzarella
2 większe pomidory
1 jajko
sól i świeża bazylia
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości. Jajko mącimy dokładnie i wylewamy na przygotowany spód tarty. Na wierzch wykładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Posypujemy posiekaną bazylią i solą.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C
Tarta dwa
ciasto:
40 g masła
120 g mąki lnianej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12 %
sól
farsz:
dwie mniejsze marchewki
ok. 12 cm pora
2 jajka
ok. 50 ml mleka
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i zostawiamy na chwilę, by puścił sok. Sok odlewamy, a pora mieszamy z marchewką. Warzywa wykładamy na przygotowany spód tarty, ugniatamy dokładnie dłonią. Jajka mącimy z mlekiem, doprawiamy wedle uznania i wylewamy masę na warzywa.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C