Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Tarta raz, tarta dwa

Tarta raz, tarta dwa

13 września, 2017

Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest rewelacyjna! Jeśli będziecie mieli okazje, nie zastanawiajcie się, kupujcie. Samodzielnie lub jako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko.
Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :)

Tarta raz
ciasto:
40 g masła
120 g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12%
sól
farsz:
2 kulki sera mozzarella
2 większe pomidory
1 jajko
sól i świeża bazylia

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości. Jajko mącimy dokładnie i wylewamy na przygotowany spód tarty. Na wierzch wykładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Posypujemy posiekaną bazylią i solą.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C

Tarta dwa
ciasto:
40 g masła
120 g mąki lnianej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12 %
sól
farsz:
dwie mniejsze marchewki
ok. 12 cm pora
2 jajka
ok. 50 ml mleka

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i zostawiamy na chwilę, by puścił sok. Sok odlewamy, a pora mieszamy z marchewką. Warzywa wykładamy na przygotowany spód tarty, ugniatamy dokładnie dłonią. Jajka mącimy z mlekiem, doprawiamy wedle uznania i wylewamy masę na warzywa.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Przepisy, Słodkie przekąski, Zapiekanki
ciasto, danie główne, mozzarella, pieczone, porowa, przystawka, tarta

Post navigation

NEXT
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym
PREVIOUS
Pomysł na… omlet z kwiatami cukinii

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.