Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Tarta raz, tarta dwa

Tarta raz, tarta dwa

13 września, 2017

Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest rewelacyjna! Jeśli będziecie mieli okazje, nie zastanawiajcie się, kupujcie. Samodzielnie lub jako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko.
Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :)

Tarta raz
ciasto:
40 g masła
120 g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12%
sól
farsz:
2 kulki sera mozzarella
2 większe pomidory
1 jajko
sól i świeża bazylia

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości. Jajko mącimy dokładnie i wylewamy na przygotowany spód tarty. Na wierzch wykładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Posypujemy posiekaną bazylią i solą.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C

Tarta dwa
ciasto:
40 g masła
120 g mąki lnianej
1 jajko
3 łyżki śmietany 12 %
sól
farsz:
dwie mniejsze marchewki
ok. 12 cm pora
2 jajka
ok. 50 ml mleka

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i zostawiamy na chwilę, by puścił sok. Sok odlewamy, a pora mieszamy z marchewką. Warzywa wykładamy na przygotowany spód tarty, ugniatamy dokładnie dłonią. Jajka mącimy z mlekiem, doprawiamy wedle uznania i wylewamy masę na warzywa.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Przepisy, Słodkie przekąski, Zapiekanki
ciasto, danie główne, mozzarella, pieczone, porowa, przystawka, tarta

Post navigation

NEXT
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym
PREVIOUS
Pomysł na… omlet z kwiatami cukinii

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.