
Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa
Ingredients
Ciasto
- 200 g mąka
- 100 g masło
- 2 łyżka erytrol lub inne słodziwo
Nadzienie
- 150 g serek homogenizowany typu Bieluch
- 300 g truskawki
- 2 listek żelatyna
- 2 łyżka miód lub inne słodziwo
Instructions
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki formy do tatry lub niskiej formy o średnicy ok. 20-25 cm.
- Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 minut. Upieczone pozostawiamy w formie do ostudzenia.
Nadzienie
- Kilka truskawek odkładamy. Pozostałe miksujemy z miodem i seriem. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy i ponownie miksujemy.
- Odłożone truskawki kroimy w plastry i wykładamy nimi upieczony spód tarty. Następnie wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.