Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Tarta z dynią

Tarta z dynią

4 grudnia, 2019

Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam.

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Nadzienie
90 g cebuli, pokrojonej na kawałki
400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 gałki muszkatołowej, mielonej
1/2 łyżeczki tymianku
70 g jogurtu greckiego
2 jajka
50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara

Ciasto
Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto zbytnio nie wyrosło, pieczemy ok. 15 minut.

Nadzienie
Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy na patelni, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki.
Jajka, jogurt mieszamy. Masę dodajemy do dyni, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na wierzch tarty. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczmy kolejne 20 minut. Tartę kroimy po schłodzeniu.

Thermomix

Ser kroimy na kawałki, wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 30 sekund/obroty 6. Przekładamy do innego naczynia.

Ciasto
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i jajko. Mieszamy 40 sekund/obroty 4.
Ciastem wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli mamy możliwość obciążamy nasionami fasoli lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto nie wyrosło. za bardzo. Pieczemy 15 minut.

Nadzienie
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i dynię. Rozdrabniamy 6 sekund/obroty 6. Warzywa zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodajemy przyprawy, dusimy 3 minuty/120 st. C/obroty 2. Po tym czasie odstawiamy naczynie na ok. 10 minut, aby masa ostygła.
Naczynie ponownie umieszczamy w obudowie, dodajemy jogurt i jajka, mieszamy 15 sekund/obroty 4.

Na wierzchu podpieczonej tarty równomiernie wykładamy nadzienie, całość posypujemy serem. Pieczemy kolejne 20 min w temp. 180 st. C.

Dzieląc tartę na 16 kawałków, 1 porcja ma ok. 180 kcal,
B – 5 g, T – 11 g, W – 15 g
WW – 1,2
WBT – 1,2
IG – 62
ŁG – 8

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Kolacja, Przepisy, Thermomix
dynia, pieczone, tarta, thermomix

Post navigation

NEXT
Faszerowana papryka
PREVIOUS
Placki z cukinii i twarogu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.