
Tarta z dynią
Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam.
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie
90 g cebuli, pokrojonej na kawałki
400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 gałki muszkatołowej, mielonej
1/2 łyżeczki tymianku
70 g jogurtu greckiego
2 jajka
50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara
Ciasto
Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto zbytnio nie wyrosło, pieczemy ok. 15 minut.
Nadzienie
Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy na patelni, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki.
Jajka, jogurt mieszamy. Masę dodajemy do dyni, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na wierzch tarty. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczmy kolejne 20 minut. Tartę kroimy po schłodzeniu.
Thermomix
Ser kroimy na kawałki, wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 30 sekund/obroty 6. Przekładamy do innego naczynia.
Ciasto
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i jajko. Mieszamy 40 sekund/obroty 4.
Ciastem wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli mamy możliwość obciążamy nasionami fasoli lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto nie wyrosło. za bardzo. Pieczemy 15 minut.
Nadzienie
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i dynię. Rozdrabniamy 6 sekund/obroty 6. Warzywa zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodajemy przyprawy, dusimy 3 minuty/120 st. C/obroty 2. Po tym czasie odstawiamy naczynie na ok. 10 minut, aby masa ostygła.
Naczynie ponownie umieszczamy w obudowie, dodajemy jogurt i jajka, mieszamy 15 sekund/obroty 4.
Na wierzchu podpieczonej tarty równomiernie wykładamy nadzienie, całość posypujemy serem. Pieczemy kolejne 20 min w temp. 180 st. C.
Dzieląc tartę na 16 kawałków, 1 porcja ma ok. 180 kcal,
B – 5 g, T – 11 g, W – 15 g
WW – 1,2
WBT – 1,2
IG – 62
ŁG – 8