
Tarta z łososiem
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (ok. 150 g)
1 żółtko
2 łyżki wody
100 g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
2 jajka+białko
200 g greckiego jogurtu lub gęstego naturalnego
200 g brokuła
200 g łososia
Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Brokuły gotujemy we wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy i, gdy lekko ostygną, kroimy na kawałki.
Łososia kroimy w kostkę. Mieszamy z brokułem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
W misce ubijamy jajka z jogurtem.
Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy cienko. Przekładamy do formy na tartę. Tartę obciążamy kulkami lub fasolą, pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyciągamy formę z ciastem, zdejmujemy obciążenie. Na przygotowany spód wykładamy farsz z łososia i brokuła, zalewamy masą z jogurtu i jajek. Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.