
Tarta z pianką
i truskawkami
Pyszna i lekka tarta z truskawkami ukrytymi w bezowej piance.
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
2 żółtka
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g ksylitolu
Pianka**:
220 g truskawek
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70 g ksylitolu
Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy żółtka oraz posiekane chłodne masło. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, wykładamy nim spód formy na tartę lub innej o średnicy ok. 25 cm, wraz z bokami na wysokość ok. 1,5 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez ok. 15 minut.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną. Z białek ubijamy pianę dosypując partiami ksylitol. Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z truskawkami. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Tartę kroimy po ostudzeniu.
**jeśli zamiast ksylitolu użyjecie cukru, piana będzie bardziej sztywna, a po upieczeniu bardziej przypominała bezę, niż piankę
Dzieląc tartę na 8 części, jedna porcja ma ok. 266 kcal,
B – 5 g, T – 14 g, W – 36 g
WW – 3,3
WBT – 1,5
IG – 16
ŁG – 3