
Tarta ze szparagami
Tarta to pomysł na proste i wykwintne danie. Wielość dodatków sprawia, że można ją serwować na każdą okazję, na słodko i słono. Dziś serwuję tartę z łososiem i szparagami. Idealna dla dwojga. Smakuje równie dobrze na ciepło jako danie główne,jak i na zimno, jako przekąska, podwieczorek lub kolacja.

Tarta ze szparagami
Ingredients
- 100 g mąka orkiszowa
- 50 g masło
- 2 szt jajko
- 1/2 pęczek szparagi
- 200 g łosoś
- 100 ml jogurt naturalny
- 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca
- 30 g ser żółty opcjonalnie
Instructions
- Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę (ok. 26-28 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem na dnie i pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut.
- Białko i jedno jako mieszamy z jogurtem i ziołami na jednolitą masę. Łososia kroimy w plastry. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie łososia. Następnie wylewamy masę jajeczno-jogurtową i układamy na wierzchu szparagi. Można posypać startym serem.
- Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C.
Notes
Ja zamiast zwykłego sera żółtego, w połowie pieczenia dodałam ser jadel na bokach tarty.