
Tarteletki z likierem
słony karmel
Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda. Kruche terteletki twarogowe z żelem z likieru o smaku słonego karmelu.
Ciasto:
200 g sera twarogowego półtłustego
100 g masła
150 g mąki
Wypełnienie:
250 ml likieru o smaku słonego karmelu
2 łyżeczki agar agar lub żelatyny
Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Gdy masa będzie jednolita, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, którego boki zawijamy do środka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Ciastka są gotowe, gdy będą zrumienione. Wykładamy je do ostudzenia.
Agar agar rozpuszczamy w likierze. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, stale mieszając, przez ok. 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wylewamy na upieczone ciastka. Pozostawiamy do stężenia.
1 tarteletka ma ok. 260 kcal
B – 7 g, T – 14 g, W – 20 g,
WW – 1,9
WBT – 1,5
IG – 65
ŁG – 9