
To tłuste mascarpone…
Wiele osób unika serka mascarpone ze względu na zawartość tłuszczu ponad 30%. Niewątpliwie ten tłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Z drugiej jednak strony właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu mascarpone może zastąpić w niektórych sytuacjach oleje, masło lub śmietanę kremówkę.
Co zatem można z tego mascarpone? Ano cuda można :)
Lody
Można dodać do mrożonych owoców i zmiksować super lody, które niczym nie będą ustępowały kalorycznym odpowiednikom – lodom śmietankowym (tym prawdziwym, robionym na śmietanie). Ilość mascarpone zależy od nas. Na 100 G mrożonych owoców może być łyżeczka, albo łyżka, albo pół opakowania – to zależy tylko od nas, naszego smaku. Ja dodaję płaską łyżkę. Dodanie dużej ilości serka może powodować konieczność dosłodzenia, gdyż sam w sobie mascarpone jest mdły w smaku.
Krem
Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników.
Kremowa kasza
Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka.
Krucha drożdżówka
Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym.
Na 16 roladek potrzebujemy:
Ciasto:
345 g mąki
3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie!
7 g drożdży instant
1/4 szklanki mleka
60 g mascarpone*
1 jajko
Nadzienie:
150 g erytrolu lub innego słodziwa, ale j/w
skórka otarta z 1-2 cytryn lub 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla olejku waniliowego
50 g mascarpone
100 g chudego twarogu
Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy, wygniatamy ciasto przez ok. 5 minut i zostawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Składniki nadzienia miksujemy ze sobą na gładką masę. Nagrzewamy piekarnik do temp. ok. 180 st. C. Ciasto wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok. 30×20 cm. Smarujemy nadzieniem i rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Roladkę kroimy na równe kawałki. Układamy na blasze zachowując mały odstęp. Wyłączamy piekarnik i wkładamy do niego ciasto, aby podwoiło swoją objętość (ok. 30 minut). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Po 10-15 minutach nakrywamy formę folią aluminiową, by roladki nie spiekły się za bardzo.
*Jeśli zamiast mascarpone do ciasta użyjemy masła (ok. 50 g) to ciasto bardziej wyrośnie i będzie też bardziej puszyste.
Ciasta/desery
Śmietanę kremówkę, jeśli nie jest to bita śmietana, to z powodzeniem można zamienić na mascarpone. Jeśli chcemy zamienić tłuszcz typu masło/olej, to raczej tylko połowę ilości, resztę niech stanowi tłuszcz wyszczególniony w przepisie. Nie jest to odchudzanie przepisu, bo taka ilość nie stanowi drastycznej różnicy. Jednak smak ciasta jest inny.
2 thoughts on “To tłuste mascarpone…”
Mascarpone to nie jest serek tylko smietana
Dokładnie jest to ser wytwarzany ze śmietany.