
Tort warzywny
Coś dla tych, którym znudziły się placki warzywne, nawet te pieczone. Prosty w wykonaniu i idealny w smaku tort z warzyw. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie.
4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw
ok. 200-250 g ziemniak
ok. 200-250 g marchewka
ok. 200-250 g cukinia
ok. 200-250 g burak
3 jajka
4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej
100 ml dowolnego mleka
30 g parmezanu
20 g mozzarelli
przyprawy: sól, mielone ziele angielskie i korzeń lubczyku, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – każde osobno. 2 jajka roztrzepujemy w miseczce. Do każdego startego warzywa dodajemy 1/4 masy jajecznej, 1 łyżkę mąki i przyprawy, dokładnie mieszamy. W tortownicy o średnicy ok. 20 cm wykładamy kolejno warstwy warzyw (kolejność dowolna). Ostatnie jajko ubijamy z mlekiem, dodajemy tartego parmezanu i wylewamy na wierzch warzyw. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 st. C. Upieczone posypujemy mozzarellą i zostawiamy, aż się rozpuści lub zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smacznego kolorowego!