
Tosty francuskie z waniliowym jogurtem
4 kromki chleba, może być tostowy lub inny, dowolny, także żytni, razowy, niekoniecznie świeży
2 jajka
2 łyżki słodziwa – jeśli użyjesz cukru w grubych kryształkach, dodatkowo skarmelizuje się na patelni,
2 krople esencji waniliowej
150 g gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1-3 łyżek słodziwa
olej do smażenia
Jogurt wymieszaj ze słodziwem. Łyżką, dwiema lub trzema – wedle własnej preferencji. Dodaj pół łyżeczki esencji waniliowej. Wymieszaj, a następnie odstaw, aby smaki się połączyły
Jajka rozbij, umieść w głębokim talerzu. Przy użyciu widelca roztrzep je dokładnie. Dodaj dwie łyżki słodziwa oraz dwie krople esencji waniliowej.
Chleb maczaj w jajku. Jeśli używasz czerstwego lub razowego, pozostaw kilka minut na każdej ze stron, aby mocniej nasiąkł masą jajeczną. Obróć 2 lub 3 razy na każdą ze stron.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu, ok. 2-3 minuty na każdą ze stron. Po usmażeniu od razu podawaj z jogurtem.

