
Twarogowa baba nadziana truskawkami
Twarogowe babeczki z truskawkami to ciekawy pomysł nie tyle na deser, co na zdrową przekąskę.
250 g twarogu
140 g mąki
30 g płatków grczanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g (niepełna szklanka) mleka
60 g erytrolu lub innego słodziwa
150-200 g truskawek
Łączymy ze sobą suche składniki. Miksujemy twaróg, jajko i mleko. Masę dokładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do kokilek. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
Nie przeraźcie się, gdy wyrosną Wam babeczki-mutanty. Opadną ;) Może nie będą tak spektakularne w wyglądzie, ale smakiem nadrobią.
Z podanych składniku wychodzi 12 porcji. Jedna porcja to ok. 125 kcal, B: 7 g, T: 3 g, W: 19 g
W pierwszej wersji babeczek (fotografia w nagłówku i poniżej) do masy dodałam porcję odżywki białkowej. Użyłam też mąki grochowej i orkiszowej w stosunku 1:1. Zamiast kroić truskawki, włożyłam po jednej w środek każdej babeczki. Babeczki wprawdzie nie opadły, ale gdy truskawka się skurczyła… były słabo nadziane ;)
One thought on “Twarogowa baba nadziana truskawkami”