
Ucierane babeczki – łaciate
170 g mąki (czubata szklanka)
140 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150g masła lub 140 g oleju kokosowego
3 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kakao
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu malinowego
2 łyżki ksylitolu
12 malin
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, solą. Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy esencję a następnie, cały czas mieszając dosypujemy partiami mąkę.
W rondelku zagotowujemy szklankę mleka i 2 łyżki ksylitolu. W pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy masę budyniową. Mieszamy do czasu, aż zacznie gęstnieć. Odstawiamy.
Połowę ciasta na babeczki wykładamy do foremek. Do środka nakładamy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy maliny – po jednej na babeczkę. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i, jeśli masa będzie zbyt gęsta – 1-2 łyżki mleka lub wody. Masę wykładamy na wierzch babeczek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
1 babeczka ma ok. 240 kcal,
B – 5 g, T – 15 g, W – 30 g
WW – 2,6
WBT – 1,5
IG – 18
ŁG – 3
2 thoughts on “Ucierane babeczki – łaciate”
smakowite :>
wygląda pysznie :)