
Ucieraniec orzechowy z truskawkami
Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :)
Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy.
Smacznego!

Ucieraniec orzechowy z truskawkami
Ingredients
- 250 g mąka
- 120 g ksylitol lub inne słodziwo
- 4 szt jajko
- 250 g masło w temperaturze pokojowej
- 2 garść orzechy posiekane
- 1/2 szklana truskawki pokrojone
Instructions
- Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodajemy jajka, a na końcu mąkę.
- Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm lub 25x25 cm. Na wierzch wykładamy orzechy i truskawki. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C.