
Waniliowy biskwit z czekoladą i żurawiną
Biskwit, czyli biszkopt. Dobrze wypieczony, bez dodatku tłuszczu. Lekki, waniliowy.
3 jajka
130 g mąki jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g ksylitolu lub innego słodziwa
100 ml gorącej wody
100 g drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady (dość duże kawałki)
50 g żurawiny
Całe jajka ubijamy z ksylitolem. Ubijanie zajmuje ok. 15 minut. Masa powinna być puszysta. Jajka po ubiciu powinny nawet potroić swoją objętość.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy razem z wrzątkiem do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy do formy ok. 20×30 cm. Na wierzch wysypujemy czekoladę oraz żurawinę. Delikatnie wygładzamy szpatułką, aby część zatopiła się w cieście.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C.